PROJEKTY
Národné projekty
Medzinárodné projekty
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ciele projektu:
- Zvyšovanie efektívnosti a účinnosti školského vzdelávacieho programu strednej odbornej školy prostredníctvom vybudovania nových odborných učební.
- Zlepšenie podmienok na vzdelávanie prostredníctvom nadstavby školy.
Prijímateľ: Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu
Dátum začatia: 06/2022
Dátum ukončenia: 10/2023
Nenávratný finančný príspevok: 728 413,54 €
Výška finančnej podpory z EÚ: 766 751,09 €
Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000116736
Trvanie projektu: 1.6.2023 – 31.8.2024
Aktivity projektu:
- krátkodobé mobility žiakov v zahraničí
- hospitácie zamestnancov v zahraničí
- dlhodobé mobility žiakov v zahraničí
- zahraničné súťaže
- workshopy, odborné exkurzie, on-line podujatia
Číslo projektu: 2022-1-SK01-KA121-VET-000056130
Trvanie projektu: 1.6.2022 – 31.5.2024
Aktivity projektu:
- krátkodobé mobility žiakov v zahraničí
- dlhodobé mobility žiakov v zahraničí
- kurzy a hospitácie zamestnancov školy v zahraničí
- workshopy, odborné exkurzie, kurzy
Číslo akreditácie: 2021-1-SK01-KA120-VET-000043376
Platnosť akreditácie: 1.2.2022 – 31.12.2027
Ciele akreditácie:
- Rozvoj základných odborných a jazykových kompetencií žiakov
- Prehĺbenie a doplnenie odborných a jazykových kompetencií žiakov počas dlhodobej odbornej mobility
- Rozvíjať komunikačné jazykové kompetencie zamestnancov školy
- Inovovať odborné zručnosti zamestnancov cez odborné kurzy v zahraničí
- Rozvoj odborných a jazykových kompetencií zamestnancov cez priame pozorovanie
Kľúčová aktivita: KA1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov
Typ akcie: Mobilita učiacich sa a zamestnancov v OVP
Realizácia projektu: 1.12.2019 – 30.11.2022
Projektoví partneri: Nova Talent Oy, Kaarina, Fínsko – Simcal Travel Limited, St. Julian´s, Malta – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Banská Bystrica, Slovensko
Ciele projektu:
- zlepšenie schopnosti učenia sa;
- poznávanie zahraničnej gastronómie, príprava pokrmov a komunikácia s hosťami;
- priblíženie pohostinnosti, reštauračných a stravovacích služieb hosťujúcej krajiny;
- zlepšenie kariérnych vyhliadok;
- vyvinutie schopnosti prejaviť iniciatívu a zapojiť sa do podnikateľského myslenia;
- rozvoj samostatnosti a sebavedomia;
- posilnenie multikultúrneho povedomia;
- aktívna účasť v spoločnosti;
- rozsiahle znalosti o fungovaní európskeho systému a o európskych hodnotách;
- zvýšenie motivácie k účasti na budúcich programoch formálneho a neformálneho učenia sa;
- podpora celoživotného vzdelávania.
Aktivity projektu:
- odborná jazyková príprava na stáže v anglickom jazyku s tvorbou materiálov;
- odborné stáže žiakov vo Fínsku a na Malte;
- degustačné večere navštívených kuchýň;
- nadviazanie kontaktov so zahraničnými partnermi pre ďalšiu spoluprácu;
- rozvíjanie odborných zručností žiakov.
Kľúčová akcia: KA229 – Školské výmenné partnerstvá
Typ akcie: Výmena skúsenosti a osvedčených postupov
Realizácia projektu: 1.9.2019 – 28.2.2022
Projektoví partneri: Strednja skola, Bol, Chorvátsko – I. I. S. S. Oriani-Tandoi, Corato, Taliansko – Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Plzeň, Česká republika – SOŠ hotelových služieb a obchodu, Banská Bystrica, Slovensko
Ciele projektu:
- Prepojenie učenia sa a vyučovania cudzích jazykov s učením o európskom kultúrnom dedičstve.
- Boj proti neúspechu žiakov vo vzdelávaní a predčasnému ukončeniu školského vzdelávania.
- Zlepšenie profesijných vedomostí a zručností žiakov v gastronomických odboroch.
- Rozvíjanie princípov inklúzie a diverzity.
- Zvýšenie povedomia o vlastnej krajine a jej kultúrnom dedičstve.
- Budovanie zdravého životného štýlu cez nové trendy v gastronómii.
Aktivity projektu:
- Medzinárodné stretnutia žiakov a učiteľov partnerských škôl.
- Interaktívna spolupráca so žiakmi a učiteľmi partnerských škôl.
- Workshop, prezentácie, konferencie k vareniu a zdravému životnému štýlu.
- Návšteva lokálnych výrobcov potravín.
- Tvorba učebných materiálov o tradičných jedlách partnerských škôl a ich servírovaní.
- Organizovanie festivalov a otvorených bazárov s ponukou zabudnutých, tradičných jedál a ich receptov.
- Vytvorenie elektronickej a tlačenej knihy s receptami z projektu.
Kľúčová akcia: KA1 -Vzdelávacia mobilita jednotlivcov
Typ akcie: KA102 – Mobilita učiacich sa a zamestnancov v OVP
Realizácia projektu: 06/2016 – 05/2017
Ciele projektu:
- Zvýšiť kvalitu odborného vzdelávania, zlepšiť odborné činnosti v pre hotelierstvo, gastronómiu a kadernícke služby,
- Rozšíriť odborné, kultúrne a jazykové vedomosti,
- Dozvedieť sa o najnovších trendoch vo vlasovej kozmetike, v účesovej tvorbe, strihaní, farbení, melírovaní a regenerácii vlasov,
- Rozšíriť praktické zručnosti v príprave pokrmov a nápojov talianskej kuchyne,
- Spoznať technológie výroby vína, olivového oleja, domácich cestovín,
- Získať poznatky z práce hotelového manažmentu, o gastronomických trendoch a tieto vedomosti a zručnosti využiť vo výchovno-vzdelávacom procese, pri maturitnej skúške a na trhu práce,
- Zlepšiť jazykové a multikultúrne cítenie,
- Motivovať učiteľov a žiakov k ďalšiemu rastu,
- Viesť študentov k autonómnemu prístupu a zodpovednosti za svoje vedomosti,
- Zvýšiť záujem o štúdium na našej škole.
Kľúčová akcia: KA1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov
Typ akcie: KA101 – Mobilita pracovníkov v oblasti školského vzdelávania
Realizácia projektu: 06/2015 – 06/2017
Ciele projektu:
- Zvýšiť profesionalitu učiteľov,
- Rozšíriť jazykové kompetencie v anglickom a nemeckom jazyku,
- Použiť priamy kontakt s kultúrou krajiny na obohatenie komunikácie v cudzích jazykoch,
- Poukazovať a vysvetľovať rozdielnosti v kultúre aj životnom štýle krajín kurzov,
- Aplikovať multikultúrny prístup vo vyučovaní cudzích jazykov,
- Motivovať učiteľov a žiakov k ďalšiemu rastu,
- Používať nové vyučovacie metódy vo vyučovacom procese,
- Využívať nové techniky písania, čítania, počúvania a hovorenia,
- Využívať komunikatívne metódy na rozvoj produktívnych zručností študentov,
- Naučiť sa moderné postupy pri výučbe gramatiky, slovnej zásoby,
- Využiť nové metódy a IKT technológií vo vyučovacom procese,
- Používať on-line materiál, audio, video materiál,
- Vedieť používať wikis – internetové encyklopédie na hodinách,
- Vhodne použiť sociálne médiá a mobile-learningu na hodinách jazykov,
- Rozšíriť portfólio autentických vyučovacích zdrojov v anglickom a nemeckom jazyku,
- Získať kompetencie ako ovplyvniť aktivitu triedy,
- Viesť študentov k autonómnemu prístupu a zodpovednosti za svoje vedomosti,
- Získať nové kontakty a využiť ich na ďalšie projekty.