6323 K HOTELOVÁ AKADÉMIA - študijný odbor

Tento študijný odbor ponúkame všetkým žiakom, ktorí radi cestujú, komunikujú v cudzích jazykoch a zaujímajú sa o nové trendy v hotelierstve a gastronómii.

Vzdelávacia oblasť

1. roč.

2. roč.

3. roč.

4. roč.

5. roč.

Spolu

 

 

 

 

 

 

 

Jazyk a komunikácia

 

 

 

 

 

 

sloven. jazyk a literatúra

3

3

3

3

3

15

1. cudzí jazyk

3

3

3

3

3

15

2. cudzí jazyk

3

3

2

2

2

12

 

 

 

 

 

 

 

Človek a príroda

 

 

 

 

 

 

chémia

1

1

0

0

0

2

 

 

 

 

 

 

 

Človek a spoločnosť

 

 

 

 

 

 

dejepis

2

1

0

0

0

3

občianska náuka

0

0

1

1

1

3

 

 

 

 

 

 

 

Človek a hodnoty

 

 

 

 

 

 

etická výchova

1

1

0

0

0

2

 

 

 

 

 

 

 

Matematika a práca s informáciami

 

 

 

 

 

 

matematika

1,5

1,5

1,5

1,5

0

6

informatika

2

0

0

0

0

2

 

 

 

 

 

 

 

Zdravie a pohyb

 

 

 

 

 

 

telesná a športová výchova

2

2

2

1

1

8

 

 

 

 

 

 

 

Odborné vzdelávanie

 

 

 

 

 

 

administratíva a korešpondencia

3

0

0

0

0

3

ekonomika

1

1

2

2

2

8

geografia cestovného ruchu

2

0

0

0

0

2

potraviny a výživa

2

0

0

0

0

2

spoločenská komunikácia

2

0

0

0

0

2

hotelový a gastronomický manažment

0

0

2

2

3

7

účtovníctvo

0

0

0

2

2

4

animácia v hoteli

0

0

0

0

1

1

aplikovaná informatika

0

0

0

0

2

2

kongresové služby

0

0

0

0

1

1

marketing

0

0

0

0

2

2

právna náuka

0

0

0

0

1

1

sprievodcovská činnosť

0

0

0

0

2

2

 

 

 

 

 

 

 

Praktická príprava

 

 

 

 

 

 

technika obsluhy

3

2

0

0

0

5

technológia prípravy pokrmov

3

2

0

0

0

5

odborný výcvik

0

14

17,5

17,5

7

56

Spolu praktická príprava:

6

18

17,5

17,5

7

66

 

 

 

 

 

 

 

 

34,5

34,5

34,0

35

33

171

Vzdelávacia oblasť

1. roč.

2. roč.

3. roč.

4. roč.

5. roč.

Spolu

 

 

 

 

 

 

 

Jazyk a komunikácia

 

 

 

 

 

 

sloven. jazyk a literatúra

3

3

3

3

3

15

1. cudzí jazyk

3

3

3

3

3

15

2. cudzí jazyk

3

3

2

2

2

12

gastronómia v 1. cudz. jaz.

0

0

0

1

1

2

 

 

 

 

 

 

 

Človek a príroda

 

 

 

 

 

 

chémia

2

1

0

0

0

3

 

 

 

 

 

 

 

Človek a spoločnosť

 

 

 

 

 

 

dejepis

1

1

0

0

0

2

občianska náuka

1

1

1

0

0

3

 

 

 

 

 

 

 

Človek a hodnoty

 

 

 

 

 

 

etická výchova

1

1

0

0

0

2

 

 

 

 

 

 

 

Matematika a práca s informáciami

 

 

 

 

 

 

matematika

1,5

1,5

1,5

1,5

0

6

informatika

1

1

0

0

0

2

 

 

 

 

 

 

 

Zdravie a pohyb

 

 

 

 

 

 

telesná a športová výchova

2

2

2

2

2

10

 

 

 

 

 

 

 

Odborné vzdelávanie

 

 

 

 

 

 

administratíva a korešpondencia

2

1

0

0

0

3

aplikovaná informatika

0

0

0

0

2

2

ekonomika

1

1

2

2

3

9

geografia cestovného ruchu

1

2

0

0

0

3

hotel. a gastro. manažment

0

0

2

2

4

8

marketing

0

0

0

0

3

3

potraviny a výživa

2

1

0

0

0

3

právna náuka

0

0

0

0

1

1

spoločenská komunikácia

1

0

0

0

0

1

technika obsluhy

2

2

1

0

0

5

technológia prípravy pokrmov

2

3

2

0

0

7

účtovníctvo

0

0

0

3

3

6

 

 

 

 

 

 

 

Praktická príprava

 

 

 

 

 

 

odborná prax

0

6

14

14

6

40

cvičenia z techniky obsluhy

1

0

0

0

0

1

cvičenia z technológie prípravy pokrmov

3

0

0

0

0

3

Spolu praktická príprava:

4

6

14

14

6

44

 

 

 

 

 

 

 

 

33,5

33,5

33,5

33,5

33

167

Čo sa naučíte? Čo získate?

  • Komunikovať v materinskom jazyku a v dvoch cudzích jazykoch (rozšírená výučba cudzích jazykov).
  • Pracovať s informačnými a komunikačnými technológiami (program Blue Gastro, rezervačný systém Horec, účtovné programy Alfa+, Omega a Olymp).
  • Ovládať prácu s registračnou pokladnicou.
  • Certifikát minimálne z dvoch kvalifikačných kurzov (barmanský, baristický, someliérsky, carvingový, animačný).
  • Možnosť účasti na zahraničných stážach a výmenných pobytoch.
  • Využívať vedomosti o potravinárskych výrobkoch a nových trendoch vo výžive.
  • Profesionálne pripraviť a podávať jedlá, zabezpečiť obsluhu, prípravu a podávanie nápojov.
  • Využívať široké teoretické vedomosti aj praktické zručnosti z oblasti medzinárodnej gastronómie, získané počas zahraničných stáží a projektov Erasmus+.
  • Ovládať ekonomické a administratívne činnosti v rámci riadenia, manažmentu, účtovníctva a marketingu podniku.
  • Využívať svoje prezentačné zručnosti pri komunikácii so zákazníkom.
  • Zabezpečiť personálne aj materiálne animačné aktivity pre hostí v ubytovacích zariadeniach.
  • Zabezpečiť kongresové služby pre klientov.
  • Vystupovať spoločensky a kultivovane, uplatňovať spoločenský protokol.
  • Dodržiavať zásady bezpečnosti a hygieny pri práci BOZP a HACCP.
  • Priebežne aktualizovať svoje vedomosti a zručnosti podľa potrieb a požiadaviek trhu práce.

Zatraktívni si svoje stredoškolské štúdium možnosťou vycestovať na stáže alebo sa zúčastniť projektov Erasmus+, v rámci ktorých si prehĺbiš svoje vedomosti i zručnosti.
Po ukončení 5-ročného štúdia získaš výučný list a maturitné vysvedčenie ako kvalifikovaný odborník so všeobecným vzdelaním a širokým odborným profilom v oblasti hotelierskych a reštauračných služieb a budeš schopný samostatne podnikať v tomto segmente, alebo môžeš pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Tešíme sa na teba!