6323 K HOTELOVÁ AKADÉMIA - študijný odbor
Tento študijný odbor ponúkame všetkým žiakom, ktorí radi cestujú, komunikujú v cudzích jazykoch a zaujímajú sa o nové trendy v hotelierstve a gastronómii.
Vzdelávacia oblasť | 1. roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | 5. roč. | Spolu |
|
|
|
|
|
|
|
Jazyk a komunikácia |
|
|
|
|
|
|
sloven. jazyk a literatúra | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 15 |
1. cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 15 |
2. cudzí jazyk | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 12 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a príroda |
|
|
|
|
|
|
chémia | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a spoločnosť |
|
|
|
|
|
|
dejepis | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | 3 |
občianska náuka | 0 | 0 | 1 | 1 | 1 | 3 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a hodnoty |
|
|
|
|
|
|
etická výchova | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Matematika a práca s informáciami |
|
|
|
|
|
|
matematika | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 0 | 6 |
informatika | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Zdravie a pohyb |
|
|
|
|
|
|
telesná a športová výchova | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | 8 |
|
|
|
|
|
|
|
Odborné vzdelávanie |
|
|
|
|
|
|
administratíva a korešpondencia | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
ekonomika | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 8 |
geografia cestovného ruchu | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
potraviny a výživa | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
spoločenská komunikácia | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 |
hotelový a gastronomický manažment | 0 | 0 | 2 | 2 | 3 | 7 |
účtovníctvo | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 |
animácia v hoteli | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
aplikovaná informatika | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
kongresové služby | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
marketing | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
právna náuka | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
sprievodcovská činnosť | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Praktická príprava |
|
|
|
|
|
|
technika obsluhy | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 5 |
technológia prípravy pokrmov | 3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 5 |
odborný výcvik | 0 | 14 | 17,5 | 17,5 | 7 | 56 |
Spolu praktická príprava: | 6 | 18 | 17,5 | 17,5 | 7 | 66 |
|
|
|
|
|
|
|
| 34,5 | 34,5 | 34,0 | 35 | 33 | 171 |
Vzdelávacia oblasť | 1. roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | 5. roč. | Spolu |
|
|
|
|
|
|
|
Jazyk a komunikácia |
|
|
|
|
|
|
sloven. jazyk a literatúra | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 15 |
1. cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 15 |
2. cudzí jazyk | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 12 |
gastronómia v 1. cudz. jaz. | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a príroda |
|
|
|
|
|
|
chémia | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | 3 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a spoločnosť |
|
|
|
|
|
|
dejepis | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 |
občianska náuka | 1 | 1 | 1 | 0 | 0 | 3 |
|
|
|
|
|
|
|
Človek a hodnoty |
|
|
|
|
|
|
etická výchova | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Matematika a práca s informáciami |
|
|
|
|
|
|
matematika | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 0 | 6 |
informatika | 1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 2 |
|
|
|
|
|
|
|
Zdravie a pohyb |
|
|
|
|
|
|
telesná a športová výchova | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 10 |
|
|
|
|
|
|
|
Odborné vzdelávanie |
|
|
|
|
|
|
administratíva a korešpondencia | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | 3 |
aplikovaná informatika | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 |
ekonomika | 1 | 1 | 2 | 2 | 3 | 9 |
geografia cestovného ruchu | 1 | 2 | 0 | 0 | 0 | 3 |
hotel. a gastro. manažment | 0 | 0 | 2 | 2 | 4 | 8 |
marketing | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 |
potraviny a výživa | 2 | 1 | 0 | 0 | 0 | 3 |
právna náuka | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
spoločenská komunikácia | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
technika obsluhy | 2 | 2 | 1 | 0 | 0 | 5 |
technológia prípravy pokrmov | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 | 7 |
účtovníctvo | 0 | 0 | 0 | 3 | 3 | 6 |
|
|
|
|
|
|
|
Praktická príprava |
|
|
|
|
|
|
odborná prax | 0 | 6 | 14 | 14 | 6 | 40 |
cvičenia z techniky obsluhy | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 |
cvičenia z technológie prípravy pokrmov | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 3 |
Spolu praktická príprava: | 4 | 6 | 14 | 14 | 6 | 44 |
|
|
|
|
|
|
|
| 33,5 | 33,5 | 33,5 | 33,5 | 33 | 167 |
Čo sa naučíte? Čo získate?
- Komunikovať v materinskom jazyku a v dvoch cudzích jazykoch (rozšírená výučba cudzích jazykov).
- Pracovať s informačnými a komunikačnými technológiami (program Blue Gastro, rezervačný systém Horec, účtovné programy Alfa+, Omega a Olymp).
- Ovládať prácu s registračnou pokladnicou.
- Certifikát minimálne z dvoch kvalifikačných kurzov (barmanský, baristický, someliérsky, carvingový, animačný).
- Možnosť účasti na zahraničných stážach a výmenných pobytoch.
- Využívať vedomosti o potravinárskych výrobkoch a nových trendoch vo výžive.
- Profesionálne pripraviť a podávať jedlá, zabezpečiť obsluhu, prípravu a podávanie nápojov.
- Využívať široké teoretické vedomosti aj praktické zručnosti z oblasti medzinárodnej gastronómie, získané počas zahraničných stáží a projektov Erasmus+.
- Ovládať ekonomické a administratívne činnosti v rámci riadenia, manažmentu, účtovníctva a marketingu podniku.
- Využívať svoje prezentačné zručnosti pri komunikácii so zákazníkom.
- Zabezpečiť personálne aj materiálne animačné aktivity pre hostí v ubytovacích zariadeniach.
- Zabezpečiť kongresové služby pre klientov.
- Vystupovať spoločensky a kultivovane, uplatňovať spoločenský protokol.
- Dodržiavať zásady bezpečnosti a hygieny pri práci BOZP a HACCP.
- Priebežne aktualizovať svoje vedomosti a zručnosti podľa potrieb a požiadaviek trhu práce.
Zatraktívni si svoje stredoškolské štúdium možnosťou vycestovať na stáže alebo sa zúčastniť projektov Erasmus+, v rámci ktorých si prehĺbiš svoje vedomosti i zručnosti.
Po ukončení 5-ročného štúdia získaš výučný list a maturitné vysvedčenie ako kvalifikovaný odborník so všeobecným vzdelaním a širokým odborným profilom v oblasti hotelierskych a reštauračných služieb a budeš schopný samostatne podnikať v tomto segmente, alebo môžeš pokračovať v štúdiu na vysokej škole.
Tešíme sa na teba!