Stručná charakteristika

Predmetová komisia odborných predmetov je zložená z kvalifikovaných pedagógov, ktorí pripravujú kvalifikovaných stredoškolsky vzdelaných pracovníkov so širokým odborným profilom. Absolventi všetkých študijných a učebných odborov sú pod ich vedením  schopní vykonávať odborné činnosti a riešiť problémy v rôznych formách podnikateľských subjektov hotelierstva, spoločného stravovania a kaderníctva.

Odborní učitelia vyučujú rôznorodé odborné predmety s ohľadom na profil absolventa a potreby trhu práce. Skladba odborných premetov je prispôsobená odborom štúdia a je v súlade so štátnym vzdelávacím programom. Ide o predmety ekonomika, účtovníctvo, hotelový a gastronomický manažment, regionálnu gastronómiu, techniku prípravy pokrmov, techniku obsluhy, cestovný ruch, marketing, spoločenskú komunikáciu. V študijnom odbore kaderník-vizážista, kaderníčka-vizážistka  a v učebnom odbore kaderník, kaderníčka je skladba odborných predmetov s ohľadom na profil absolventa nasledovná: kadernícka technológia, kozmetická technológia, zdravoveda, odborné kreslenie, ekonomika a základy účtovníctva.

PK odborných predmetov sa člení na dve sekcie: Sekciu odborných predmetov teoretického vyučovania a Sekciu odborných predmetov praktického vyučovania.

Členovia

Mgr. Zuzana Faturíková (TOB, TSO, PRX)
predsedníčka predmetovej komisie

Sekcia teoretického vyučovania

Ing. Jana Kováčová (API, EAP, EKO, UCT, SEE) – vedúca sekcie

Ing. Helena Čupková (HGM, EKO, MKT, MMR, PRN)
Ing. Ľuba Englerová (ADK)
Ing. Miriam Jančová (HGM, EKO, MKT, MMR)
Mgr. Katarína Láskavá (TEC, TEK, MPK)
Mgr. Marián M. Mackovič (API)
Ing. Andrea Maníková, PhD. (UCT)
Mgr. Ivana Stopková (ADK)
Ing. Natália Šildeková (NAN, PVY, STO, ZDR)

Sekcia praktického vyučovania

Lucia Bartová (OVY, PRX) – vedúca sekcie

ÚSEK BEAUTY
Bc. Anna Gregorová (OVY)
Eva Chrančoková (OVY)
Kvetoslava Kollárová (OVY)
Bc. Viktória Pavlovová (OVY, MTR, TDT, ODK, ZAK)
Katarína Vozárová (OVY, CTC, MTR, ODK)

ÚSEK GASTRO
Bc. Lucia Čenščáková (OVY)
Bc. Anna Jacková (OVY, STO, TSO)
Mgr. Ľuboš Kovaľ (PRX, EPP, KGS, REG, TEC)
Mgr. Olga Kubišová (CTC, EPP, MEG, TEC)
Bc. Milan Masár (OVY)
Mgr. Štefánia Matušková (CZS, PRX, STO, TOB)
Mgr. Juraj Nepšinský (OVY)
Bc. Ľubica Purdeková (OVY)

Odborné exkurzie

Hotel Partizán – Tále
Vinárenské závody –  Topolčianky
Pivovar Urpiner – Banská Bystrica
Alfa Bio – Banská Bystrica
Hotel Lux – Banská Bystrica
Hotel Národný dom – Banská Bystrica
Coffee faktory – Banská Bystrica
Reštaurácia Alanda – Banská Bystrica
Kaderníctvo De Paris – Banská Bystrica
Interbeauty – Bratislava
Nestville Park – Hniezdne
Grand hotel – Vyšné Ružbachy
Štatistický úrad – Banská Bystrica
Úrad priemyselného vlastníctva – Banská Bystria
Daňový úrad – Banská Bystrica
Sociálna poisťovňa – Banská Bystrica
Všeobecná zdravotná poisťovňa – Banská Bystrica
Reštaurácia Červený rak – Banská Bystrica
Stageman – Banská Bystrica
Hotel Royal Palace ***** – Turčianske Teplice

Ročníkové projekty

Vo všetkých ročníkoch žiaci vypracúvajú ročníkový projekt. Rozsah a požiadavky projektu sú primerané a zohľadňujú úroveň získaných vedomostí žiakov. Žiaci môžu projekty vypracovať jednotlivo ako i v menších skupinách. Cieľom ročníkových projektov je rozvoj odborných, komunikačných a tvorivých zručností žiakov.

Návrh gastronomickej prevádzky

Stredoškolská odborná činnosť (S. O. Č.)

Príprava a vypracovanie protokolu – slávnostný banket

Podnikové písomnosti

Hodnotenie

Spolupráca s odbornou verejnosťou

  1. Jana Crmanová
    – finančná gramotnosť a dôchodkový systém SR, firma OVB
  2. Ľuba Danková
    Zdravá výživa a zdravý životný štýl, CVČ Junior, Banská Bystrica
  3. Stanislav Pačuta
    Animácia ako dobro cestovného ruchu, firma Stageman.