6444 K ČAŠNÍK-SERVÍRKA - študijný odbor
Ste komunikatívny, spoločenský, máte estetické cítenie a radi pracujete s ľuďmi? Zaujíma Vás gastronómia, spoločenské správanie sa pri stole a etiketa stravovacích návykov? Potom je odbor čašník – servírka ten pravý pre Vás!
Vzdelávacia oblasť | 1. roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | Spolu |
Jazyk a komunikácia | |||||
slovenský jazyk a literatúra | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Človek a príroda | |||||
chémia | 1 | 1 | 0 | 0 | 2 |
Človek a spoločnosť | |||||
dejepis | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
občianska náuka | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 |
Človek a hodnoty | |||||
etická výchova | 1 | 1 | 0 | 0 | 2 |
Matematika a práca s informáciami | |||||
matematika | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 6 |
informatika | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Zdravie a pohyb | |||||
telesná a športová výchova | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Odborné vzdelávanie | |||||
administratíva a korešpondencia | 0 | 1 | 0,5 | 0 | 1,5 |
aplikovaná informatika | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
ekonomika | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |
manažment a marketing | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 |
náuka o nápojoch | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
potraviny a výživa | 0 | 1 | 0,5 | 1 | 2,5 |
technika obsluhy a stolovania | 2 | 2 | 1,5 | 1 | 6,5 |
technológia | 2 | 0 | 0 | 0 | 2 |
spoločenská komunikácia | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 |
svet práce | 0 | 0 | 0 | 0,5 | 0,5 |
účtovníctvo | 0 | 0 | 1,5 | 1 | 2,5 |
Praktická príprava | |||||
odborný výcvik | 15 | 17,5 | 17,5 | 17,5 | 67,5 |
32,5 | 35 | 34 | 34,5 | 136 |
Čo sa naučíte? Čo získate?
- Komunikovať s hosťom v materinskom a jednom cudzom jazyku.
- Získať správne zručnosti, schopnosti a pracovné návyky.
- Ovládať techniku jednoduchej a zložitej obsluhy, používať správnu terminológiu.
- Pripraviť stoly k rôznym príležitostiam.
- Dokončievať jedlá pred zrakom hosťa – flambovať, tranšírovať, miešať šaláty.
- Pripravovať miešané nápoje, kávu, používať vhodný gastronomický inventár.
- Zostaviť jedálny a nápojový lístok podľa gastronomických pravidiel.
- Ovládať systémy a spôsoby obsluhy.
- Pracovať s novou technikou a nebáť sa inovácií.
- Ovládať základy technológie a podnikovej ekonomiky.
- Prijímať, registrovať objednávky a pracovať s registračnou pokladnicou.
- Spolupracovať v kolektíve, byť tvorivý, flexibilný a mať zmysel pre estetiku.
- Vážiť si svojho zákazníka a maximálne mu vyhovieť.
- Prezentovať sa kultivovaným spoločenským správaním, uplatňovať spoločenský protokol.
- Dodržiavať zásady bezpečnosti a hygieny pri práci BOZP a HACCP.
- Priebežne aktualizovať svoje vedomosti a zručnosti podľa potrieb a požiadaviek trhu práce.
- Počas štúdia získať certifikát z kvalifikačných kurzov – barmanský, baristický, someliersky.
Váš sen sa môže stať skutočnosťou. Odbor čašník-servírka je na našej škole realizovaný vo forme duálneho vzdelávania. Vyučovanie prebieha 1 týždeň teória/1 týždeň prax na pracoviskách odborného výcviku pod vedením majstra odbornej prípravy alebo v prevádzkach duálneho vzdelávania. Po ukončení 4 – ročného maturitného štúdia získavate výučný list a maturitné vysvedčenie ako kvalifikovaný odborník so všeobecným vzdelaním a širokým odborným profilom, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ste schopný samostatne podnikať.
Tešíme sa na Vás!