Ing. Rudolf HORVÁTH
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 1974 – učebný odbor čašník
Ďalšie štúdium: Stredná hotelová škola Piešťany,
VŠE Banská Bystrica – odbor cestovný ruch
Odborná prax
Rudolf Horváth počas svojej bohatej odbornej praxe začínal ako turistický sprievodca, neskôr pracoval v hoteloch na pozíciách recepčný, manažér reštaurácie, F&B manažér, zástupca riaditeľa, riaditeľ hotela, obchodný riaditeľ, manažér rekonštrukcie a výstavby hotela.
Miesta výkonu odbornej praxe
Cestovné kancelárie SLOVAKOTURIST A ČEDOK
Interhotel BRATISLAVA
Hotel FORUM Bratislava
SCHLOSSHOTEL Kronberg, Nemecko
Hotel BELLEVUE Vysoké Tatry
Hotel THERMIA PALACE Piešťany
Hotel MATYŠÁK Bratislava
Grandhotel STARÝ SMOKOVEC
Okrem toho bol pán Horváth spoluzakladateľom aj viceprezidentom Zväzu hotelov a reštaurácii SR i členom vedeckej rady Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. Rád spoznával nové krajiny s ich kultúrou a tradíciami a prešiel „kus sveta“ v rámci pracovných i súkromných ciest. Na našu školu ako prvú odbornú školu v jeho živote spomínal s láskou ako na svoju „alma mater“ a pri príležitosti Dňa učiteľov nikdy nezabúdal na pozdrav pre svojich učiteľov.
V súčasnosti je ešte stále aktívny a pracuje ako recepčný hotela v Rakúsku.
Mgr. Alena KÁNOVÁ-GOCELIAKOVÁ
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 1986 – študijný odbor čašník-servírka
Čo jej dala škola do života
„Získala som odborné zručnosti a schopnosti, ktoré mi v ďalšom živote umožnili uplatniť sa úspešne na trhu práce nielen v študovanom odbore, ale aj v iných odvetviach.“
Pani Kánová posledných 14 rokov pracuje v reštauračných službách – je konateľkou a vedie vlastnú reštauráciu BARUMKA v Banskej Bystrici. Popri práci externe vyštudovala vysokú školu so zameraním na učiteľstvo odborných predmetov, aktívne spolupracuje so školou pri praktickej príprave žiakov v odboroch kuchár a čašník.
David EREMIAS – DJ DAVE
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 2009 – študijný odbor hotelová akadémia
2009 – súčasnosť: manažér MINISTRY of FUN v Banskej Bystrici
Čo mu dala škola do života
„Škola mi dala najmä zaškolenie do manažérskych a marketingových základov, skvelé praktické zručnosti, no najhlavnejšie a najdôležitejšie boli jazyky od profesionálnych pedagógov, čo je v dnešnej dobe najdôležitejšie.“
DJ DAVE, vlastným menom David Eremias je residentom klubu MINISTRY of FUN Banská Bystrica. Tu sa po ukončení odboru hotelová akadémia uplatnil aj ako manažér a do súčasnosti vďaka manažérskym schopnostiam spolu s vedením klubu posunul prevádzku na jeden z najúspešnejších nočných klubov v Európe.
Andrej ROTH
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 2009 – študijný odbor hotelová akadémia
2016 – súčasnosť: šéfkuchár reštaurácie Angels, Banská Bystrica
Čo mu dala škola do života
„Škola mi pomohla získať hlavne dokument, ktorým sa môžem pýšiť, že mám vyštudovanú hotelovú akadémiu, a výučný list v odbore kuchár.
Počas štúdia som dostal základy z oblasti gastronómie, všeobecný rozhľad v tejto oblasti, a samozrejme, aj za pomoci rôznych kurzov a súťaži aj nové známosti, vedomosti a zručnosti. Tým, že som bol od začiatku cieľavedomý a chcel som byt lepší a lepší, bolo pre mňa praktické a teoretické štúdium nepostačujúce, a tak som hľadal cestu, ako to zlepšiť. To sa mi najmä za pomoci mojej triednej pani profesorky Martuliakovej aj podarilo a bolo mi umožnené chodiť na praktické vyučovanie individuálne, nielen v školských strediskách. V poslednom stredisku, kde som praxoval, som zostal pracovať na plný pracovný úväzok ako hotelový manažér. Tým chcem naznačiť hlavne to, že to, ako sa budete ako žiaci správať na praktickom vyučovaní, sa vám neskôr vráti – buď pozitívne, že dostanete pracovnú príležitosť, alebo negatívne a všetci z kolektívu daného podniku budú šťastní, že ste tam konečne skončili.
Po 7,5 roku som znova začal premýšľať sám nad sebou a nechcel som “zaspať na vavrínoch“, ale chcel som sa posunúť ďalej. Začal som hľadať nové možnosti a riešenia, až som ich napokon našiel. Najprv sa stal zo mňa kuchár – vedúci zmeny a po dvoch rokoch a niekoľkých skúsenostiach s rôznymi podnikmi som sa stal šéfkucárom jednej z top reštaurácií v Banskej Bystrici – v reštaurácii Angus, kde som bol až do jej zániku. Momentálne pôsobím ako šéfkuchár znovuzrodenej reštaurácie Angels.
Počas tohto obdobia sa mi podarilo vyhrať niekoľko regionálnych súťaží a v roku 2018 som sa stal majstrom kuchárom, čo je najváženejšie a najhodnotnejšie ocenenie na Slovensku. Od toho času spolupracujem aj s mojou bývalou strednou školou ako garant a poradca nielen pri maturitách, ale aj počas školského roka, pri rôznych seminároch a školeniach majstrov odborného vzdelávania, ako aj vyučujúcich teoretických predmetov z oblasti najmä modernej gastronómie, aby to nová generácia ľahšie, ako sme to mali my.
Zo srdca ďakujem za možnosť študovať na SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici (vtedy ešte Združenej strednej škole), za mojich profesorov a majstrov odbornej výchovy, pretože v prvom rade práve oni ma naviedli na tú cestu, po ktorej kráčam svojím profesijným životom.“
Marek POLOMSKÝ
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 2011 – študijný odbor hotelová akadémia
2016 – súčasnosť: ambasádor značky Becherovka pre Slovensko, spolutvorca a moderátor talkshow Povec ty
Čo mu dala škola do života
„V princípe mi hotelová akadémia dala všetko potrebné na to, aby som dnes mal a robil to, čo robím. Všetko, čo mi dala, som dokázal využiť vo svojom profesionálnom pôsobení. Dala mi základ pre gastronómiu, čo ma doviedlo až na pozíciu Becherovka Brand Ambassadora pre Slovensko v celosvetovej korporácii.
Rovnako mi dala aj možnosť moderovať, keďže som s tým začal už na strednej škole a dnes mám nielen ponuky na moderovanie eventov od veľkých spoločností či korporátov, ale aj vlastný autorský projekt – talkshow „Povec ty“, kde si už 4. rok pozývam inšpiratívne osobnosti. Samozrejme ma škola naučila byť húževnatým, pracovitým a cieľavedomým v ďalšom potenciálnom podnikaní, čo si myslím, že tvorí základný kameň dobrej hotelovej akadémie.“
Marek „Polo“ POLOMSKÝ získal titul Mgr. na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. V súčasnosti je ambasádorom značky Becherovka pre Slovensko (Pernod-Ricard Slovakia s.r.o.) Slovak Bar Awards 2019 – Ambasádor roka 2019 a je spolutvorcom a moderátorom zábavno-inšpiratívnej talkshow Povec ty.
Matúš ČIERNY
Rok ukončenia štúdia na našej škole: 2012 – študijný odbor kuchár
Ako sám hovorí, robí presne to, po čom vždy túžil. Už od siedmej triedy vedel, že chce byť kuchárom. Počas stredoškolského štúdia absolvoval osemmesačnú stáž v Taliansku a po ukončení štúdia využil ponuku zostať, takže necelých päť rokov pracoval v hoteli pri jazere Lago di Como. Potom pôsobil päť rokov v Prahe, kde pracoval v reštauráciách Oliva Nera, Fashion Bistro, v reštaurácii hotela Slavia, popritom školil reštauračný personál a participoval na projekte Chefparade – škola varenia. V súčasnosti pôsobí ako šéfkuchár banskobystrickej reštaurácie SYMPL., kde pripravuje tradičné jedlá z kvalitných čerstvých surovín. Hovorí: „Chcem variť jednoducho, no na druhej strane aj trochu inak.“
A čo mu dala naša škola?
„Dala mi množstvo krásnych spomienok a kamarátstiev, ktoré pretrvávajú dodnes, predovšetkým však základ kuchárskych znalostí a zručností. Otvorila mi dvere do zahraničia vďaka stáži v Taliansku, za čo som dodnes veľmi vďačný.“