6445 K KUCHÁR - študijný odbor
Je výbornou voľbou pre všetkých žiakov, ktorí radi varia, sú kreatívni, majú cit pre estetiku a zaujímajú sa o nové trendy v gastronómii.
Vzdelávacia oblasť | 1. roč. | 2. roč. | 3. roč. | 4. roč. | Spolu |
Jazyk a komunikácia | |||||
slovenský jazyk a literatúra | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
cudzí jazyk | 3 | 3 | 3 | 3 | 12 |
Človek a príroda | |||||
chémia | 1 | 1 | 0 | 0 | 2 |
Človek a spoločnosť | |||||
dejepis | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 |
občianska náuka | 0 | 1 | 0 | 0 | 1 |
Človek a hodnoty | |||||
etická výchova | 1 | 1 | 0 | 0 | 2 |
Matematika a práca s informáciami | |||||
matematika | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 6 |
informatika | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Zdravie a pohyb | |||||
telesná a športová výchova | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |
Odborné vzdelávanie | |||||
administratíva a korešpondencia | 0 | 1 | 0,5 | 0 | 1,5 |
aplikovaná informatika | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
ekonomika | 1 | 2 | 2 | 2 | 7 |
manažment a marketing | 0 | 0 | 1 | 1 | 2 |
medzinárodná gastronómia | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 |
potraviny a výživa | 2 | 1 | 0,5 | 1 | 4,5 |
technika obsluhy a stolovania | 1 | 0 | 0 | 0 | 1 |
technológia | 2 | 2 | 1,5 | 1 | 6,5 |
svet práce | 0 | 0 | 0 | 0,5 | 0,5 |
účtovníctvo | 0 | 0 | 1,5 | 1 | 0,5 |
Praktická príprava | |||||
odborný výcvik | 15 | 17,5 | 17,5 | 17,5 | 67,5 |
32,5 | 35 | 34 | 34,5 | 136 |
Čo sa naučíte? Čo získate?
- Komunikovať v materinskom a jednom cudzom jazyku.
- Získať správne zručnosti, schopnosti a pracovné návyky.
- Profesionálne pripraviť jedlá studenej aj teplej kuchyne.
- Využívať moderné technologické postupy prípravy jedál.
- Využívať vedomosti o potravinárskych výrobkoch a zdravej výžive.
- Aplikovať vedomosti z oblasti medzinárodnej gastronómie, získané počas projektov Erasmus+.
- Uplatňovať moderné trendy vo výžive.
- Pracovať s novou technikou, využívať inovácie.
- Používať správne odbornú terminológiu.
- Kalibrovať a kalkulovať jedlá.
- Ovládať základy stolovania a podnikovej ekonomiky.
- Zostaviť jedálny lístok.
- Spolupracovať na tvorbe kolektívu kuchárov.
- Pracovať s vysokým nasadením, flexibilne riešiť situácie v kuchyni.
- Prezentovať sa kultivovaným spoločenským správaním.
- Dodržiavať zásady bezpečnosti a hygieny pri práci BOZP a HACCP.
- Priebežne aktualizovať svoje vedomosti a zručnosti podľa potrieb a požiadaviek trhu práce.
- Byť hrdý na svoju profesiu a mať ambície stále sa zlepšovať.
Budúci kuchári! Vysoká úspešnosť zamestnania sa! Odbor kuchár je na našej škole realizovaný vo forme duálneho vzdelávania. Vyučovanie prebieha 1 týždeň teória a 1 týždeň prax na pracoviskách odborného výcviku pod vedením majstra odbornej prípravy alebo v prevádzkach duálneho vzdelávania. Po ukončení 4 – ročného maturitného štúdia získavate výučný list a maturitné vysvedčenie ako kvalifikovaný odborník so všeobecným vzdelaním a širokým odborným profilom, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ste schopný samostatne podnikať.
Tešíme sa na Vás!