Vo všetkých ročníkoch žiaci vypracúvajú ročníkový projekt. Rozsah a požiadavky projektu sú primerané a zohľadňujú úroveň získaných vedomostí žiakov. Žiaci môžu projekty vypracovať jednotlivo ako i v menších skupinách. Cieľom ročníkových projektov je rozvoj odborných, komunikačných a tvorivých zručností žiakov.
Cieľ ročníkového projektu:
Realizovať prezentačný deň zručností pre pozvaných rodičov žiakov prvého ročníka hotelovej akadémie. Prezentovať získané odborné zručnosti v príprave pokrmov a obsluhe zákazníka.
Náležitosti titulnej strany
1. v záhlaví – logo a názov školy
2. v strede strany – názov práce: Realizácia prezentačného dňa
3. v päte – šk. rok, meno konzultanta, meno zhotoviteľa práce
Požiadavky na úpravu práce
1. Písmo Times New Roman
2. Nadpisy a hlavné časti práce – tučným písmom Bold, veľkosť 14,
3. Text práce – veľkosť písma 12, čierna farba
4. Riadkovanie 1,5
5. Okraje z ľava 3,5 ostatné 2,5
Obsah práce
– bude umiestnený za titulnou stranou, bude obsahovať názvy kapitol a čísla strán (napr.)
1. Zostaviť jedálny lístok / Menu lístok (TOB)
2. Vypracovať receptúry ponúkaných jedál a nápojov (EPP)
Prácu odovzdajte v stanovenom termíne, v zviazanej a aj elektronickej podobe Mala by spĺňať predpísaný obsah dokumentov. Práca bude súčasťou výstupného portfólia.
Úloha 1:
a) vypracovať „Jedálny lístok / Menu lístok“ pre podnik s konkrétnou právnou formou (s.r.o., v.o.s., k.o.s., a.s., podnik jednotlivca)
b) vypracovať „Receptúry ponúkaných jedál a nápojov“
Úloha 2:
· Odbytové stredisko:
· popísať prípravné práce (stručne popísať)
· zakresliť cuvert pre jedného hosťa
· uviesť zoznam inventára
· popísať systém a spôsob obsluhy
· stručne charakterizovať jedlá a nápoje
· popísať práce po skončení prevádzky
· Výrobné stredisko:
· popísať prípravné práce (stručne popísať)
· uviesť zoznam inventára
· popísať spôsob prípravy jednotlivých jedál
· vynormovať jednotlivé jedlá 10 porcií
· popísať práce po skončení prevádzky
Požiadavky:
Ročníkový projekt odovzdať v elektronickej / tlačenej podobe odovzdať na hodnotenie do: ……………………… a prezentovať v termíne ……………………….
Hodnotenie projektu
1. Obsahová správnosť písomností 50 %
2. Realizácia jednoduchej obsluhy 50 %
Celkom 100 %
Známkovanie projektu:
100 % – 85 % výborný (1)
84 % – 70 % chválitebný (2)
69 % – 50 % dobrý (3)
49 % – 35 % dostatočný (4)
34 % a menej nedostatočný (5
Cieľ ročníkového projektu:
Vypracovať podnikové písomnosti nevyhnutné pre činnosť podniku v súlade s platnou legislatívou SR a platnou STN normou. Rozvíjať komunikačné, prezentačné a argumentačné schopnosti žiaka.
Náležitosti titulnej strany
1. v záhlaví – logo a názov školy
2. v strede strany – názov práce: Podnikové písomnosti
3. v päte – šk. rok, meno konzultanta, meno zhotoviteľa práce
Obsah práce
– bude umiestnený za titulnou stranou, bude obsahovať názvy kapitol a čísla strán (napr.)
1. Spoločenská zmluva (vybranej spoločnosti xy) / Zakladateľská listina (vybranej spoločnosti xy) (EKO)
2. Návrh zápisu do obchodného registra (vybranej spoločnosti xy) (EKO)
3. Výpis z obchodného registra (vybranej spoločnosti xy) (EKO)
4. Obchodné písomnosti – ponuka, potvrdenie objednávky (ADK)
5. Osobné písomnosti – štruktúrovaný životopis, motivačný list (ADK)
Prácu odovzdajte v stanovenom termíne, vo zviazanej a aj elektronickej podobe. Mala by spĺňať predpísaný obsah dokumentov. Práca bude súčasťou záverečného portfólia.
Úloha 1:
a) vypracovať „Spoločenskú zmluvu / Zakladateľskú listinu“ pre podnik s konkrétnou právnou formou (s.r.o., v.o.s., k.o.s., a.s., podnik jednotlivca)
b) vypracovať „Návrh na zápis do obchodného registra“
c) vypracovať „Výpis z obchodného registra“
d) vypracovať „Obchodné písomnosti – objednávka, potvrdenie objednávky“
e) vypracovať „Osobné písomnosti – štruktúrovaný životopis, motivačný list“
Požiadavky:
Ročníkový projekt odovzdať v elektronickej / tlačenej podobe odovzdať na hodnotenie zodpovednému vyučujúcemu do: ……………………… a prezentovať v termíne ……………………….
Hodnotenie projektu
1. Obsahová správnosť písomností 40 %
2. Prezentovanie práce 40 %
3. Odpovedanie na otázky 20 %
Celkom 100 %
Známkovanie projektu:
100 % – 85 % výborný (1)
84 % – 70 % chválitebný (2)
69 % – 50 % dobrý (3)
49 % – 35 % dostatočný (4)
34 % a menej nedostatočný (5)
Vypracovanie a obhajoba protokolu je jednou z podmienok úspešného absolvovania štúdia. Vypracovaním protokolu sa overuje schopnosť žiakov samostatne vypracovať vylosovanú tému, majú preukázať spôsobilosť tvorivo pracovať v danom odbore.
Za včasné vypracovanie a odovzdanie v určenom termíne zodpovedá každý žiak sám.
Prostredníctvom správne vypracovaného projektu sa overuje:
– Schopnosť samostatnej práce
– Tvorivosť pri zvládnutí témy
– Všeobecný prehľad
– Prehľad v odborných znalostiach
– Práca s odbornou literatúrou a zdroje
– Využitie medzipredmetových vzťahov – uplatnenie odborných znalostí z techniky obsluhy, náuky o potravinách a výživy, technológie prípravy jedál, administratívy a korešpondencie, odborný výcvik, informatiky.
– Úroveň formálnej, štylistickej, jazykovej a obsahovej stránky práce
– Zvládnutie odbornej stránky práce a ústnej obhajoby
Požiadavky na úpravu práce
1. Písmo Times New Roman
2. Nadpisy a hlavné časti práce – tučným písmom Bold, veľkosť 14,
3. Text práce – veľkosť písma 12, čierna farba
4. Riadkovanie 1,5
5. Okraje zľava 3,5 ostatné 2,5
Úloha č. 1: Libreto je scenár slávnostného stolovania. Obsahuje tieto časti:
Titulná strana a názov práce
Obsah práce
1. Predslov
2. Objednávka (ADK)
3. Potvrdenie objednávky (ADK)
4. Plán miestnosti (TOB)
5. Zasadací poriadok (TOB)
6. Menu (TOB)
7. Nákres a popis jedného cuvertu (TOB)
8. Stručná charakteristika jedál (TOB)
9. Stručná charakteristika nápojov (TOB)
10. Žiadanka inventára (TOB)
11. Prípravné práce (stručný popis) (TOB)
12. Priebeh slávnostnej hostiny (systém a spôsob obsluhy) (TOB)
13. Práce po skončení prevádzky (TOB)
14. Nakresliť schému úpravy studeného stola (TOB)
15. Zostaviť 2 normy v programe Gastro Blue Manager (EPP)
Úloha 2:
a) vypracovať Menu lístok
b) vypracovať „Receptúry ponúkaných jedál a nápojov
** Pri Raute uviesť sortiment jedál a nápojov a nakresliť usporiadanie miestnosti pre raut **
Náležitosti titulnej strany (viď nasledujúca strana)
1. v záhlaví – logo a názov školy
2. v strede strany – názov práce
3. v päte – šk. rok, meno konzultanta, meno zhotoviteľa práce
Obsah práce
– bude umiestnený za titulnou stranou, bude obsahovať názvy kapitol a čísla strán (napr.)
1. Predslov 2
– stručný opis slávnostnej hostiny a príležitosti, pri ktorej sa organizuje.
Práca musí byť odovzdaná v stanovenom termíne, musí mať predpísaný obsah a náležitosti. Práca musí byť zviazaná v hrebeňovej forme alebo v zásuvnej lište!
Manuál na prípravu a vypracovanie protokolu
Cieľ ročníkového projektu:
Vypracovať podnikové písomnosti nevyhnutné pre činnosť podniku v súlade s platnou legislatívou SR. Rozvíjať komunikačné, prezentačné a argumentačné schopnosti žiaka.
Náležitosti titulnej strany
1. v záhlaví – logo a názov školy
2. v strede strany – názov práce: Organizačná štruktúra a organizačno-prevádzkový poriadok
3. v päte – šk. rok, meno konzultanta, meno zhotoviteľa práce
Obsah práce
– bude umiestnený za titulnou stranou, bude obsahovať názvy kapitol a čísla strán (napr.)
1. Organizačná štruktúra spoločnosti xy (HGM)
2. Organizačno-prevádzkový poriadok spoločnosti xy (HGM)
3. Pracovné náplne pracovníkov (ubytovacieho úseku, výrobného strediska, odbytového strediska) v spoločnosti xy (EKO)
Prácu odovzdajte v stanovenom termíne, vo zviazanej a aj elektronickej podobe Mala by spĺňať predpísaný obsah dokumentov. Práca bude súčasťou záverečného portfólia.
Úloha 1:
a) vypracovať „Organizačnú štruktúru“ pre podnik s konkrétnou právnou formou (s.r.o., v.o.s., k.o.s., a.s., podnik jednotlivca)
b) vypracovať „Organizačno-prevádzkový poriadok spoločnosti“
c) vypracovať „Pracovné náplne pracovníkov“
Požiadavky:
Ročníkový projekt odovzdať v elektronickej / tlačenej podobe odovzdať na hodnotenie zodpovednému vyučujúcemu do: ……………………… a prezentovať v termíne ……………………….
Hodnotenie projektu
1. Obsahová správnosť písomností 40 %
2. Prezentovanie práce 40 %
3. Odpovedanie na otázky 20 %
Celkom 100 %
Známkovanie projektu:
100 % – 85 % výborný (1)
84 % – 70 % chválitebný (2)
69 % – 50 % dobrý (3)
49 % – 35 % dostatočný (4)
34 % a menej nedostatočný (5)
Cieľ ročníkového projektu:
Vypracovať personálne písomnosti nevyhnutné pre zamestnanie zamestnancov podniku v súlade s platnou legislatívou SR a zhodnotiť finančné hospodárenie gastronomickej prevádzky prostredníctvom peňažného denníka. Rozvíjať komunikačné, prezentačné a argumentačné schopnosti žiaka.
Náležitosti titulnej strany
1. v záhlaví – logo a názov školy
2. v strede strany – názov práce: Personálne písomnosti a hospodárenie podniku
3. v päte – šk. rok, meno konzultanta, meno zhotoviteľa práce
Obsah práce
– bude umiestnený za titulnou stranou, bude obsahovať názvy kapitol a čísla strán (napr.)
1. Pracovné zmluvy zamestnancov (výrobného, odbytového a ubytovacieho úseku) (PRN)
2. Peňažný denník v programe Alfa plus (API)
Prácu odovzdajte v stanovenom termíne, vo zviazanej a aj elektronickej podobe Mala by spĺňať predpísaný obsah dokumentov. Práca bude súčasťou záverečného portfólia.
Úloha 1:
a) vypracovať „Pracovné zmluvy“ pre zamestnancov podniku (výrobného, odbytového a ubytovacieho úseku)
b) vypracovať „Peňažný denník v programe Alfa plus“
Požiadavky:
Ročníkový projekt odovzdať v elektronickej / tlačenej podobe odovzdať na hodnotenie zodpovednému vyučujúcemu do: ……………………… a prezentovať v termíne ……………………….
Hodnotenie projektu
1. Obsahová správnosť písomností 40 %
2. Prezentovanie práce 40 %
3. Odpovedanie na otázky komisie 20 %
Celkom 100 %
Známkovanie projektu:
100 % – 85 % výborný (1)
84 % – 70 % chválitebný (2)
69 % – 50 % dobrý (3)
49 % – 35 % dostatočný (4)
34 % a menej nedostatočný (5)